25.
2020/11

Komárom-Esztergom Megye

A történelmi jelentőségű megye Magyarország legkisebb megyéje.
A Szent István által alapított Komárom és Esztergom vármegyét II. József kapcsolta össze 1786-ban. Napjainkban is Komárom-Esztergom megyeként tartják számon.
Az ország északnyugati és a Dunántúl északi részén helyezkedik el, közvetlenül határos Pest megyével, az északi megyehatár egyben Magyarország Szlovákiával szomszédos határa is.
A megye székhelye Tatabánya, mely már az őskortól lakott területnek számított. Ennek egyértelmű bizonyítéka a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található, a feltárások szerint megközelítőleg 70-80 ezer éves Szelim-barlang. ⛰
A régészeti kutatások során előkerülő különböző, a vadászatok során elejtett nagyemlősök, mint például az óriásszarvas, mamut, ősbölény csontmaradványai, valamint a kő-, és kovaeszközök is mind arra utalnak, hogy már a neandervölgyi ősember is a barlang lakója lehetett.
A barlang belső méretei is lenyűgözőek, a 45 méter hosszú és 18 méter magas terem falait a barlang bejáratain át beszűrődő napfény varázslatosan világítja meg. Tiszta időben az egész Tatai-medencére csodálatos kilátás nyílik.
Már a távolból megpillanthatjuk Európa legnagyobb bronzmadarát, a Kő-hegyen álló Turul emlékművet. A gigantikus méretű madár 14 méter széles szárnyaival, karmaiban a 14 méter hosszú Árpád- karddal óvja napjainkban Tatabánya városát.
Az alkotás a 907-es bánhidai csatának állít emléket, ahol Árpád honfoglaló magyarjai győzelmet arattak Szvatopluk morva fejedelem fölött.
Tata egyik gyöngyszeme az Öreg-tó partján fekvő, szemet gyönyörködtető Tatai vár. ?
A várat az 1300-as évek végén kezdte el építtetni Luxemburgi Zsigmond király.
A XIV. századtól az Öreg-tó a vár védelmét szolgálta, azt azonban kevesen tudhatják, hogy az elnevezést szó szerint is érthetjük, hiszen az ország legrégebbi, már a honfoglalás idején kialakított mesterséges taváról beszélünk.
A festő szépségű Duna-kanyar fölé emelkedő Esztergomi Bazilika gazdag történelmi múltjáról már sokat hallhattunk és tanulhattunk.
Államalapító Szent István király az esztergomi székesegyházat tette az ország főtemplomává, később a magyar uralkodók székhelye lett és egyben a magyar katolikus egyház központja is.
A XIX. században klasszicista és óegyiptomi stílusban épült templom még napjainkban is Magyarország legnagyobb templomának és legmagasabb épületének számít.
Komárom otthona a Magyar Lovas Színháznak, mely egy igazán egyedülálló művészeti kifejezés. A magyar színháztörténelembe gyorsan be is vésték magukat, garantáltan nem hétköznapi műsoraikkal.??
A „Monostori erőd” Közép-Európa legnagyobb újkori erődje. A 21 éven át épült hadtörténeti műemlék szintén Komáromban található.
Utazással, szállásfoglalással és további programlehetőségekkel kapcsolatosan keressetek minket bizalommal a jnn@jnnutazas.hu e-mail címen! ?
Kövessetek minket az Instagrammon is!
@jnntravel1027
A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet