5.
2018/11

5 hely, amit látni kell Milánóban

Milánó, Olaszország második legnagyobb városa, Lombardia tartomány székhelye, mely egyszerre elegáns, nyüzsgő, kozmopolita, az ország gazdasági központja és a divat fővárosa. Néha azt érezzük, mintha nem is Olaszországban lennénk, hiszen az itteni atmoszféra épp az ellenkezője az Itáliában megszokottnak: sietős, lüktető, elfoglalt és üzleti. Milánó egyedi életstílussal rendelkezik, ahol a csillogás és a modernitás összefonódik a műemlékkekkel, a kultúrával és a szórakozással. Milánót a kelták alapították, majd a rómaiak foglalták el, később a Lombard Királyság része lett. A középkorban fontos kereskedelmi központ volt kedvező fekvése miatt. A 15. században a Visconti és Sforza családok uralkodása alatt Itália egyik jelentős városa lett.

 

1. Dóm/Dóm tér

Dóm

Dóm

A város szíve, a Dóm tér. Itt található a lenyűgöző gótikus stílusban épült dóm, mely Olaszország második legnagyobb temploma. A székesegyház építése 1396-ban kezdődött 1418-ban ugyan felszentelték, de építése közel 600 évig tartott. Ez idő alatt különböző építészeti stílusok keveredtek. A fehér márványból készült épület homlokzata gótikus, reneszánsz és neoklasszikus elemeket ötvöz. Semmiképp sem szabad kihagyni a katedrális tetejét, melyet csodálatos vízköpők, tornyok és szobrok díszítenek és egyedülálló panoráma tárul a szemünk elé. A téren találjuk a királyi palotát is, amely a dóm múzeumának ad otthont.

 

2. II. Viktor Emánuel Galéria /Galleria Vittorio Emanuele II.

II. Viktor Emánuel Galéria

II. Viktor Emánuel Galéria

A Dóm térre nyílik a fényűző Galleria Vittorio Emanuele II, mely egy kereszt alaprajzú fedett passzázs, árkádokkal díszítve, elegáns üzletekkel, éttermekkel, bárokkal és kávéházakkal. Milánó szalonjának is nevezik, üvegkupolája, üvegtetője és mozaikpadlója szemet gyönyörködtető. Építését 1865-ben kezdték meg és 1877-ben avatta fel a névadó II. Viktor Emánuel, az egyesített Olaszország első királya. Tervezője, Giuseppe Mengoni a Galleria építése közben, az állványzatról lezuhanva hunyt el.

3. Santa Maria delle Grazie Templom – Leonardo da Vinci: Az Utolsó Vacsora

Santa Maria delle Grazie Templom

Santa Maria delle Grazie Templom

A reneszánsz templom megépítését I. Francesco Sforza, Milánó hercege rendelte el. 1469-ben fejezték be. A templom rejti a világ egyik legismertebb műkincsét, Leonardo da Vinci „Utolsó vacsora” című freskóját. A 9×4,5 méteres festményt többször restaurálták az évszázadok folyamán. Az épület a II. Világháború idején súlyos sérüléseket szenvedett, de a fal, ahol a freskó látható épen maradt. UNESCO Világörökség része.

 

4. Navigli

Navigli

Navigli

A Navigli Milánó hangulatos és nyüzsgő negyede, ahol a csatornák mentén éttermek, kávézók és bárok találhatók. Az éjszakai szórakozáshoz a legideálisabb hely. A milánói csatornahálózat első szakaszait a 12. században, bencés és ciszterci szerzetesek irányításával alkották meg, későbbi tervezésében a géniusz Leonardo da Vinci is részt vett.

 

5. Pinacoteca di Brera

Pinacoteca di Brera

Pinacoteca di Brera

Olaszország egyik legfontosabb gyűjteményének otthont adó világhírű képtár, a „Pinacoteca di Brera”. A Palazzo di Brerá-ban található, ahol a 18. század óta gyűjtik az olasz festészet remekműveit. Olyan jelentős barokk és reneszánsz kori művészek alkotásai tekinthetők itt meg, mint Raffaello, Hayez, Canaletto, Bellini, Caravaggio, Veronese, Tintoretto vagy Modigliani.

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet