25.
2020/11

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Magyarország keleti felében és az Alföld közepén elhelyezkedő, hét másik megyével határos Jász-Nagykun-Szolnok megye Budapesttől mindössze 100 km-re található.
A megye székhelye Szolnok, a térség közlekedési, kereskedelmi, oktatási és idegenforgalmi központja, mely az Alföld szívében, a Tisza és Zagyva folyó torkolatánál található.
A Tisza, a Hármas-Körös, a Zagyva, a Tápió, és a Hortobágy-Berettyó folyása mentén fekvő megye a látogatók számára számos természeti kincset tartogat, míg túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az érintetlen táj szépsége már önmagában is magával ragadó.
Természeti értékeit két nemzeti park is őrzi, név szerint a Körös-Maros Nemzeti Park, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park, mely Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyék területein fekszik.
A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkként ismert zöld területe, melyet 1973. január 1-jén hozott létre az Országos Természetvédelmi Hivatal.
1999. november 30-án Marrakesh-ben, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén a Hortobágyi Nemzeti Park 82 000 hektáros területét felvették a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára.
A tájat sajátos története, értékes élővilága, egyedülálló néphagyománya jellegzetesen magyar vonásokkal ruházza fel.
A megye emellett gyógyfürdőkben is rendkívül gazdag, melyek közül leghíresebbek a cserkeszőlői és berekfürdői gyógyfürdők.
A cserkeszőlői fürdő Jász-Nagykun-Szolnok megye leglátogatottabb gyógyfürdője, melyet 1942-43 -ban a Magyar-Amerikai Olajkutató Társaság szénhidrogén-kutatása során találtak meg. ?
A gyógyvizet mozgásszervi és gyulladásos megbetegedések esetén ajánlják.
A fürdő építését 1955-ben kezdték el, s azóta a gyógyulás mellett, kiváló pihenési lehetőséget is nyújt az idelátogatók számára.
Túrkeve város is híres gyógyfürdőjéről, emellett fesztiváljairól is- elsősorban a Kevi Juhászfesztiválról-, valamint gasztronómiai különlegességeiről.
Túrkeve két helyi eredetű étellel is büszkélkedhet:
1. Habár birkapörköltet máshol is készítenek és nem csak a Nagykunságban, hanem Magyarország más vidékein is, a túrkevei mégis egyedi.
A kevi birkapörköltet a birka fejének és lábainak parázson való megperzselése után a birka más részeivel együtt készítik el, s ez az, amitől olyan különleges lesz.
Minden év májusában Túrkevén megrendezésre kerülő Kevi Juhászfesztiválra az egész országból sereglenek a profi és az amatőr szakácsok, hogy összemérjék tudásukat a helyiekkel, és hogy összehasonlíthassák a különböző tájak, különböző birkapörköltjeit.
2. A sodrott kevi perec csak akkor az igazi, ha kézzel sodorták és nem tartalmaz mesterséges eredetű adalékanyagokat.
Ezek után, már nem is olyan meglepő számunkra, hogy az alföldi Túrkevét évről évre számos magyar és külföldi turista keresi fel!
A jászberényi állatkert mottója: „Kis Állatkert- Nagy Élmény!”
Az állatkertben – az országban egyedül – rendszeres látványetetési programmal várják a látogatókat. Ezeket a programokat a gondozók kis előadása kíséri, ahol még sok-sok érdekesség is megtudható az adott állatfajokról.??
A nem mindennapi programot bátran ajánljuk kicsiknek és nagyoknak egyaránt!
További program lehetőségekről, szállás kapcsolatos információkkal keressenek minket bizalommal!
A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet