25.
2020/11

Bács-Kiskun megye

A Pest megyével déli oldalról határos Bács-Kiskun megye a Duna-Tisza köze területén fekszik.
Talán sokan nem tudjuk, de országunk legnagyobb megyéjéről és egyben leghatalmasabb síkvidékéről van szó. Rendkívüli érdekessége, hogy a legalacsonyabb és legmagasabb pontja között csupán 80 méter a szintkülönbség.
A táj által őrzött ezeréves múlt, a népi művészet, múzeumok és kiállítások, a régészeti feltárások és egyházi kincsek, valamint a pusztai építészet tengernyi látványosságot tartogat az idelátogatók számára.
A megye székhelye Kecskemét, mely mindössze 85 km-re található Budapesttől. A „Hírös város”-ként is emlegetett település kiemelt látnivalója többek között a Cifrapalota, a Városháza klasszicista stílusú épülete, a Nagytemplom, a Tudomány és Művészetek háza és a Benkó Zoltán Szabadidőközpont.
Nem érdemes kihagyni a Leskowsky Hangszergyűjtemény meglátogatását sem, amely hazánk egyetlen látogatható hangszergyűjteménye. Az egyedülálló, több mint kétezer darabból álló hangszerkollekció a középkortól napjainkig megjelenő klasszikus, népi- és kísérleti hangszereket mutatja be, ahol ráadásul lehetőségünk nyílik kipróbálni 5 kontinens húros, fúvós és ütőhangszereit is.
A Katona József és Kodály Zoltán szülővárosaként is ismert városban szintén megtekinthető a Kodály Intézet, valamint a Katona József Emlékház, emellett folyamatosan várja látogatóit a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény, vagy az Orvos- és Gyógyszertörténeti Múzeum, mely mind-mind számtalan érdekességgel szolgál.
A természetkedvelők és az aktív kikapcsolódásra vágyók számára is megannyi élményt tartogat a régió, hiszen az alföldi táj szépségén túl megcsodálhatjuk a puszta rejtélyes pásztoréletét, horgászhatunk a folyók, árterek és tavak csendes vizein, valamint a Duna-Tisza közén kialakított lovastúra-útvonalak által lóháton ülve is bebarangolhatjuk a környéket. Az útvonalak teljes hossza közel 1000 kilométeren nyúlik el, melyet negyvennégy lovas tanya közreműködésével hoztak létre, s amelyek szeretettel várják a kalandot és természetet kedvelő érdeklődőket.
A megye mindezek mellett számos gyógy-, és termálfürdővel, valamint szabadtéri tófürdővel szolgál, melyek a gyógyulásra és a családi kikapcsolódásra egyaránt lehetőséget nyújtanak.
A legkedveltebb fürdők között tartják számon a Kunszentmiklósi és a Dávodi Strandfürdőt, a Jonathermál Gyógy- és Élményfürdőt, a Csajda Fürdőt, vagy a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkot, így mindenki kedvére válogathat a jobbnál jobb, pihenést és szórakozást nyújtó létesítmények között.
A tájegység híres gasztronómiai kínálatáról is, melyen szerepel többek között a bajai halászlé, az erős Pista néven ismert kalocsai fűszerpaprika, a kecskeméti barackpálinka, vagy a szanki konyakmeggy.
A szanki Ízek Házában a látogatók akár meg is tekinthetik a jellegzetes édesség készítésének folyamatát, ahol a helyi asszonyok a vendégek szeme előtt készítik el a finomságot.
A Hajós-Bajai, vagy a Kunsági borvidék borairól se feledkezzünk meg, itt is régi tradíciónak számít ugyanis a borászkodás, ahol a gyönyörű pincesorokban megtalálhatjuk elsősorban a fűszeres kadarkák, kékfrankosok, illatos Irsai Olivérek vagy a cserszegi fűszeresek széles választékát és felejthetetlen ízélményekben részesülhetünk.
Listánk viszont nem véges! További programlehetőségekkel, szállással kapcsolatban keressetek minket bizalommal!
jnn@jnnutazas.hu
Instagramm: jnntravel1027
A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet