16.
2020/11

Pesterzsébeti jódos-sós gyógy- és strandfürdő

Budapest 20. kerületében, Pesterzsébet Duna-parti területén találjuk a főváros egyetlen jódos-brómos vizű gyógyfürdőjét, mely rendkívül híres nőgyógyászati és mozgásszervi betegségekre gyakorolt áldásos hatásáról.
A fürdő már a 20. század elején is strandként üzemelt, amikor egy 1932-es kútfúrás során egyedülálló, jódot, sót és brómot nagy mennyiségben tartalmazó hévízre bukkantak.
A világháború után és az azt követő hosszú évtizedek alatt sokat romlott a fürdő állapota, azonban az elmúlt években zajlott fejlesztéseknek köszönhetően ma újra élvezhetjük az itt található víz különleges gyógyító hatásait.
A 2018-ban megnyitott fürdő területén többek között megtalálható élménymedence, ülőmedence, valamint egy úszómedence, a legkisebbek szórakoztatására egy gyermekmedence szolgál.
A fürdő fedett részén felfedezhetünk egy törökfürdő jellegű, 8 szögletű kupolás épületet is, ahol az egészségmegőrzést a 38-40 oC-os termálvíz, valamint a jódos-sós gyógymedencék biztosítják.
Az itt feltörő gyógyvíz a nátrium-kloridos, jódos és brómos összetételével, valamint jelentős vastartalmával az egész országban ritkaságnak számít.
A fürdő minősített gyógyvize a mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésén túl számos egyéb, kedvező élettani hatással rendelkezik.
A jód ismert gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő, valamint keringésjavító hatásáról, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatású.
Különböző gyógyszolgáltatást vehetünk igénybe, többek között súlyfürdőt, iszapkezelést, gyógyító jellegű szénsavas fürdőt, vagy akár az úgynevezett tangentor masszázst (víz alatti vízsugármasszázst).
Ha méregteleníteni szeretnénk szervezetünket, akkor érdemes betérni a fürdő szaunavilágába is, ahol a beltéri részen egy finn szauna, egy sós infraszauna és egy gőzkabin vár minket, a kültéri részen pedig egy hideg-, és egy melegvizes merülőmedencével párosított finn szauna is megtalálható.
A wellness szolgáltatások között többfajta masszázst kipróbálhatunk, akár páros masszázson is részt vehetünk.

 

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet