16.
2020/11

Balfi Gyógyfürdő

Sopron város gyógyforrásait már az ókori rómaiak is ismerték, az 1500-as években pedig Fürdőházként használták. Talán nem is gondolnánk, de már ekkor is szedtek belépődíjat, így a mai Balfi Gyógyfürdő volt országunk első „fizetős” fürdője. Ám az 1800-as években vált csak igazán ismertté. Az 1900-as évektől kezdve pedig palackozzák is a Balfon feltörő, erősen szénsavas ásványvizet.
A fürdőt három hidegvizes gyógyforrásokból, a Fekete, a Silvanus és a Farkasd forrásokból látják el. A Fekete forrás vize alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos, szulfidon-tartalommal, a Silvanus kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos-szulfátos, és a Farkasd kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos-szulfátos-kloridos összetételű gyógyvíz.
A fürdőzésként használt víz javasolt neurológiai betegségek, valamint mozgásszervi problémák kezelésére.
Az ívókúrákhoz más forrásból nyerik a vizet, mely ajánlott emésztőrendszeri betegségek esetén, továbbá javítja az emésztést, elősegíti a csontépítést és jót tesz az idegrendszernek.
A gyógyvizes fürdő területén üzemel uszoda és wellness-részleg egyaránt, valamint elérhető a Kneipp-féle vízgyógyászat, taposómedence, váltófürdő, pezsgőfürdő, szénsavas-kénes kádfürdő, aroma kádfürdő, vízalatti vízsugármasszázs, továbbá lehetőség van lézer-és lökéshullám terápiára is, ami főként ízületi-, izom- és idegfájdalmak, íngyulladás kezelésére alkalmas.
Ma a gyógyvíz jótékony hatásait a Soproni Gyógyközpont részeként működő Balfi Gyógykórházban is élvezhetjük.

 

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet